ΠΟΣΕΕΠΕΑ: ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΠΟΧΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

ΠΟΣΕΕΠΕΑ: ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΠΟΧΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

05 Οκτωβρίου 2021

Αθήνα, 05/10/2021

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΟΣΕΕΠΕΑ

Η ΠΟΣΕΕΠΕΑ το δευτεροβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο, το οποίο εκπροσωπεί πανελληνίως τα μέλη του Ειδικού Εκπαιδευτικού και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π., Ε.Β.Π.) προχώρησε στις παρακάτω ενέργειες για το ζήτημα της εξωτερικής και εσωτερικής αξιολόγησης των σχολικών μονάδων.

             Σε συνέχεια των αποφάσεων των συλλογικών της οργάνων από το Μάρτιο του 2021 προέβη στις 21/9/2021 σε εξώδικη διαμαρτυρία και κήρυξη απεργίας αποχής των μελών ΕΕΠ-ΕΒΠ από κάθε διαδικασία ή ενέργεια που συνδέεται με την άσκηση των καθηκόντων τους που αφορούν στις διαδικασίες συλλογικού προγραμματισμού και υλοποίησης του εκπαιδευτικού έργου, εσωτερικής αξιολόγησης / αυτοαξιολόγησης και εξωτερικής αξιολόγησης των σχολικών μονάδων που προβλέπονται από τις διατάξεις της με αρ. αριθμ. αρ.108906/ΓΔ4/10.9.2021 (ΦΕΚ Β΄ 4189) απόφασης της Υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων και των εφαρμοστικών τούτης εγκυκλίων,  στην οποία αναφέρονται λεπτομερώς οι λόγοι διαφωνίας, η απουσία διαλόγου από πλευράς πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΙΘ, οι κίνδυνοι ανταγωνισμού και κατηγοριοποίησης των σχολικών μονάδων, θίγοντας σοβαρά την αυτονομία τους, καθώς παραβλέπονται και δεν αξιολογούνται τα τρωτά του εκπαιδευτικού συστήματος σχετικά με την υποχρηματοδότηση και τα χρόνια λιμνάζοντα προβλήματα από πλευράς εκπαιδευτικής πολιτικής.

             Στις 29/9/2021 συγκάλεσε ολομέλεια προέδρων των Περιφερειακών Συλλόγων της ΠΟΣΕΕΠΕΑ, ενημερώνοντας για τις νομικές κινήσεις και ζητώντας να υλοποιήσουν συναντήσεις - συζητήσεις  με τα μέλη τους. Η Ολομέλεια των Προέδρων αποφάσισε ομόφωνα δια των παρόντων 10 προέδρων ότι συμφωνεί με την απεργία – αποχή,  τη συνέχιση του αγώνα, και τέλος τη συνδρομή νομικής γνωμοδότησης για τα επόμενα βήματα της απεργίας- αποχής και των κυρώσεων που μπορεί να υπάρξουν στα μέλη.  

             Στις 30/9/2021 η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας κατέθεσε κατεπείγουσα αγωγή εναντίον των εκπαιδευτικών Ομοσπονδιών για να χαρακτηριστεί η απεργία – αποχή παράνομη και καταχρηστική, μπροστά στο συντριπτικό ρεύμα των συναδέλφων και των σχολείων σε όλη την Ελλάδα που δηλώνουν μαζικά απεργία – αποχή από την λεγόμενη αξιολόγηση, καταφεύγοντας  για μια ακόμα φορά στην τρομοκράτηση και την καταστολή. Στις 30/9/2021 η ΠΟΣΕΕΠΕΑ κλητεύθηκε στις 10:40 το πρωί προκειμένου να παραστεί στο Πρωτοδικείο που είχε οριστεί την ίδια ημέρα στις 13:30.

             Στις 3/10/2021 συγκλήθηκε έκτακτη Γενική Συνέλευση αντιπροσώπων, στην οποία αποφασίστηκε κατά ισχυρή πλειοψηφία, ύστερα από συνεκτίμηση της κατάστασης, ότι η ΠΟΣΕΕΠΕΑ δεν θα καταφύγει σε έφεση, καθώς παρά την καταχρηστική προσφυγή στη δικαιοσύνη κατά το δοκούν και την εκβιαστική αντιμετώπιση από την Υπουργό Παιδείας, δεν πληρούνται, σύμφωνα με το νέο συνδικαλιστικό νόμο, κάποιοι τυπικοί λόγοι για την απεργία – αποχή. Η ΠΟΣΕΕΠΕΑ προχωρά δυνατά στον αγώνα ενάντια στην αυταρχικότητα της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΙΘ.

 

 Η προκλητικότητα της Κυβέρνησης και δη της κα. Κεραμέως και του κ. Χατζηδάκη είναι πρωτοφανής και θυμίζει άλλες εποχές! Αφενός, η  βεβιασμένη αγωγή της υπουργού παιδείας, η πρωτοφανής δικαστική απόφαση για το ότι είναι απαραίτητη η προϋπόθεση προσωπικού ασφαλείας σε απεργία – αποχή (αλά καρτ) και αφετέρου η δήλωση του κ. Χατζηδάκη ότι οι περισσότερες απεργίες θα κηρύσσονται παράνομες από τα δικαστήρια, είτε γιατί δεν τηρούνται οι προθεσμίες είτε γιατί δεν γίνονται γενικές συνελεύσεις, δηλώνει ξεκάθαρα την  πρόθεση φίμωσης της συνδικαλιστικής ελευθερίας.

Αποφασίστηκε από τη Γενική συνέλευση των αντιπροσώπων:

1.            Επαναπροκήρυξη απεργίας- αποχής, τηρώντας όσα τυπικά προβλέπονται,

2.            Διεξαγωγή  Γενικών Συνελεύσεων στους Περιφερειακούς Συλλόγους και συζητήσεων ενημερώσεων των μελών τους,

3.            Συνέχιση του αγώνα με τη συμμετοχή της ΠΟΣΕΕΠΕΑ και των μελών της στις κινητοποιήσεις από κοινού με τις άλλες εκπαιδευτικές ομοσπονδίες.

 

Ειδικότερα, ως προς αυτή την κατεύθυνση, η συνέλευση των αντιπροσώπων αποδέχθηκε  την πρόταση της ΟΛΜΕ σχετικά με κινητοποιήσεις για Πανεκπαιδευτικό αγώνα με τις Εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες, με γονείς και μαθητές/τριες.

 

Το πρόγραμμα δράσης περιλαμβάνει αρχικά τα εξής βήματα:

α) Πανεκπαιδευτικό απογευματινό συλλαλητήριο τη Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2021, στις 18.00 στα Προπύλαια

β) Πανελλαδική Πανεκπαιδευτική κινητοποίηση σε όλες τις πόλεις με 24ωρη απεργία μαζί με μαθητές/τριες και γονείς τη Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2021,

γ) Συγκέντρωση στο Εφετείο την ημέρα εκδίκασης της έφεσης των άλλων Ομοσπονδιών με τρίωρη στάση.

 

Σε κάθε περίπτωση η γενική συνέλευση των αντιπροσώπων στην ΠΟΣΕΕΠΕΑ:

•             Καταδικάζει το αντιεργατικό  νόμο Χατζηδάκη, ο οποίος καταστρατηγεί τα  συνδικαλιστικά δικαιώματα και την απεργία,

•             Καταδικάζει τις αποφάσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας, που προτεραιοποιεί τη διαδικασία της αξιολόγησης χωρίς να επιλύει χρόνια προβλήματα και ελλείψεις στις σχολικές μονάδες, κτηριακά, σοβαρά κενά σε εκπαιδευτικούς και ΕΕΠ ΕΒΠ, τα οποία δυσχεραίνουν σημαντικά τη λειτουργία της εκπαίδευσης και της εύρυθμης λειτουργίας τους.

Καλούμε τους συναδέλφους/ισσες ΕΕΠ ΕΒΠ, τους διευθυντές/τριες που είχαν συγκαλέσει συνεδριάσεις συλλόγου διδασκόντων/ουσων  να τις  αναβάλουν για αυτή την εβδομάδα με κάθε δυνατό τρόπο μέχρι να ανακηρυχθεί η νέα απεργία- αποχή της ΠΟΣΕΕΠΕΑ για να είναι καλυμμένα και τα μέλη ΕΕΠ ΕΒΠ.

Δείτε Επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας.
Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.

OK ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ