ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΕΕΠΕΑ ΑΤΤΙΚΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ 3Β ΓΙΑ ΣΧΟΛ. ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΕΕΠΕΑ ΑΤΤΙΚΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ 3Β ΓΙΑ ΣΧΟΛ. ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ

30 Μάη 2021

 Αθήνα, 30-05-2021

                                                                                                      

 

ΘΕΜΑ:  «ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΕΕΠΕΑ ΑΤΤΙΚΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΒΑΡΗΣ-ΒΟΥΛΑΣ-ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΣΜΟ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ»

 

Αγαπητοί/ες συνάδελφοι,

Τη Δευτέρα 24-05-21 πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή συνάντηση του ΔΣ του ΣΕΕΠΕΑ Αττικής με την Ένωση Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης (3Β), μετά από αίτημά της για ενημέρωση σχετικά με το θεσμό της Σχολικής Νοσηλευτικής. Από το Δ.Σ. του ΣΕΕΠΕΑ Αττικής συμμετείχαν, η πρόεδρος κα Ευγενία Τραγάκη ως συντονίστρια, ο γενικός γραμματέας κος Γεώργιος Δεληγιάννης, Σχολικός Νοσηλευτής, ως εισηγητής της συνάντησης, το μέλος και γενική γραμματέας της ΠΟΣΕΕΠΕΑ κα Δέσποινα Χατζηδρόσου και το αναπληρωματικό μέλος και οργανωτικός γραμματέας της ΠΟΣΕΕΠΕΑ κος Μιχάλης Βολκίδης.

Από την Ένωση Συλλόγων Γ. & Κ. 3Β, συμμετείχαν, ο πρόεδρος κος Γεώργιος Ντούτσουλης, πρόεδροι Συλλόγων Γ & Κ από διάφορα σχολεία του δήμου των 3Β, καθώς και η κα Ρούλα Παφίλη, μέλος του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Ενώσεων Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων Περιφέρειας Αττικής.

Η συνάντηση έγινε σε θερμό κλίμα με έκδηλη την πρόθεση για συνεργασία απ’ όλες τις πλευρές. Πραγματοποιήθηκε μια πολύ περιεκτική και ουσιαστική συζήτηση, η οποία διήρκεσε περίπου τρεις  ώρες. Κύριοι στόχοι ήταν η ενημέρωση εκ μέρους του ΣΕΕΠΕΑ Αττικής και οι διευκρινήσεις διάφορων θεμάτων σχετικά με το θεσμό της Σχολικής Νοσηλευτικής.

Αξίζει να επισημάνουμε πως οι εκπρόσωποι των Γονέων & Κηδεμόνων γνώριζαν ήδη αρκετές πληροφορίες και είχαν ασχοληθεί πολύ με το θεσμό της Σχολικής Νοσηλευτικής, αναγνωρίζοντας τη σημασία της. Μας γνωστοποίησαν πως μεταξύ των πάγιων διεκδικήσεων τους, η ύπαρξη σχολικού νοσηλευτή σε κάθε σχολική μονάδα είναι μια από τις βασικότερες.  

Συζητήθηκαν πολλά θέματα μείζονος σημασίας, όπως θέματα εγκρίσεων και υποστήριξης από σχολικό νοσηλευτή, το υφιστάμενο καθεστώς, τα προβλήματα που προκύπτουν και οι τρόποι αντιμετώπισης τους. Κεντρικό θέμα συζήτησης αποτέλεσε και η ανάγκη τροποποίησης του υφιστάμενου νομικού καθεστώτος, η ύπαρξη, δηλαδή, Σχολικών Νοσηλευτών στις σχολικές μονάδες ανεξάρτητα από την ύπαρξη ή μη υποστηριζόμενων παιδιών. Ένα από τα βασικότερα προβλήματα που συζητήθηκαν, είναι η έλλειψη ενημέρωσης για το θεσμό της Σχολικής Νοσηλευτικής. Η έλλειψη ενημέρωσης αφορά, πρωτίστως, το θεσμό της Σχολικής Νοσηλευτικής μεταξύ των ενδιαφερόμενων γονέων & κηδεμόνων, αλλά και των Διευθυντών και Προϊστάμενων των σχολικών μονάδων και δευτερευόντως, τις προυποθέσεις υπό τις οποίες οι μαθητές/τριες δικαιούνται υποστήριξης από Σχολικό Νοσηλευτή.

Αναδείχθηκε επίσης, η ανάγκη δημιουργίας οργανικών θέσεων στη Γενική εκπαίδευση και συζητήθηκαν τα πολλαπλά οφέλη που θα προκύψουν από τη σταθερότητα του προσωπικού. Έντονο προβληματισμό δημιούργησε η εξάντληση των υποψήφιων Σχολικών Νοσηλευτών από τους Πίνακες Αναπληρωτών, ενώ παράλληλα παρατηρείται αύξηση των αναγκών πρόσληψής τους, όπου βασικότερο πρόβλημα αυτής της κατάστασης, είναι οι ελαστικές σχέσεις εργασίας των αναπληρωτών. Συζητήθηκαν επίσης θέματα για τη βελτίωση του «καθηκοντολογίου», της θέσης υπευθύνου Covid-19, των κτιριακών συνθηκών, της έλλειψης χώρου ιατρείου, κ.α.

Επισημάνθηκαν οι κύριες διεκδικήσεις για την εξέλιξη και την ανάπτυξη του θεσμού της Σχολικής Νοσηλευτικής και αποτυπώθηκε το όφελος που θα προκύψει για τους μαθητές, την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας (ΠΦΥ) και για την κοινωνία. Κατατέθηκαν πολλές προτάσεις και δημιουργήθηκαν σημαντικοί δεσμοί συνεργασίας.

Εκ μέρους του ΣΕΕΠΕΑ Αττικής υπογραμμίστηκε η αναγκαιότητα δημιουργίας οργανικών θέσεων ΕΕΠ-ΕΒΠ στη Γενική Εκπαίδευση και η παρουσία διεπιστημονικής ομάδας του ΕΕΠ για την ολιστική αντιμετώπιση των σοβαρών ψυχοκοινωνικών και αναπτυξιακών ζητημάτων των μαθητών, στα πλαίσια ανίχνευσης περιστατικών στο σχολείο,  ενημέρωσης των γονέων  και τέλος για συνεργασία με το σχολικό νοσηλευτη σε δράσεις και προγράμματα  (ΕΔΕΑΥ).

 

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε σε πολύ ζεστό και φιλικό κλίμα.

Χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία της Ένωσης Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων 3Β και προσδοκούμε με χαρά περισσότερες συναντήσεις με εκπροσώπους Γονέων & Κηδεμόνων, καθώς και Διευθυντών/ Προϊστάμενων σχολικών μονάδων, σχετικά με τη Σχολική Νοσηλευτική, αλλά και για τους υπόλοιπους κλάδους του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού.

Δείτε Επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας.
Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.

OK ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ