Τοποθέτηση ΣΕΕΠΕΑΑ για νέο έγγραφο ΥΠΑΙΘΑ σχετικά με περικόπες Παράλληλων Στηρίξεων

Τοποθέτηση ΣΕΕΠΕΑΑ για νέο έγγραφο ΥΠΑΙΘΑ σχετικά με περικόπες Παράλληλων Στηρίξεων

31 Αυγούστου 2023

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΣΕΕΠΕΑ ΑΤΤΙΚΗΣ ΣΤΟ ΑΣΕΠ - ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (3/3/23) |  Κινητοποιήσεις | Ανακοινώσεις | ΣΕΕΠΕΑΑ

Αθήνα, 31/08/2023

Κοινοποίηση:

Στα μέλη ΕΕΠ-ΕΒΠ της Αττικής

Στα μέλη της Εκπαιδευτικής Κοινότητας

 

Θέμα: «Τοποθέτηση του ΣΕΕΠΕΑ Αττικής για το νέο έγγραφο του ΥΠΑΙΘΑ σχετικά με τις περικόπες των Παράλληλων Στηρίξεων»

Ο ΣΕΕΠΕΑ Αττικής, ως ο πρωτοβάθμιος συνδικαλιστικός φορέας που εκπροσωπεί τα μέλη Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (ΕΕΠ και ΕΒΠ) της Αττικής, μόνιμους και αναπληρωτές που στελεχώνουν τη Δημόσια Ειδική και Γενική Εκπαίδευση, καθώς και τα ΚΕΔΑΣΥ και τις ΕΔΥ της Περιφέρειας Αττικής, παρακολουθεί και διεκδικεί δυναμικά, στο πλευρό της ΠΟΣΕΕΠΕΑ και κάθε αλληλέγγυου εκπαιδευτικού και γονεϊκού συλλόγου, ζητήματα που αφορούν τις εκπαιδευτικές κοινότητες.

Το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, ουσιαστικά με το έγγραφο «93506/Δ3/25-8-2023»,  ζητά από τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης να μειώσουν τα κενά της Παράλληλης. Συγκεκριμένα, αρχικά ορίζει ότι σε κάθε τμήμα που μπορεί να υπάρχουν περισσότερες της μίας διάγνωσης, ένας θα είναι ο εκπαιδευτικός που θα στηρίζει τα παιδιά και επιπλέον οι εκπαιδευτικοί της παράλληλης στήριξης αν υπάρχουν ανάγκες θα στηρίζουν μαθητές και όμορων σχολείων!!!  

Όλα αυτά δεν είναι καινούργια. Οι προθέσεις του ΥΠΑΙΘΑ είχαν φανερωθεί από το 2021, όπου η προηγούμενη Κυβέρνηση της ΝΔ, με προφορική οδηγία, ζητούσε από τις Διευθύνσεις να μη δημοσιοποιήσουν τα κενά της Παράλληλης Στήριξης, του ΕΒΠ και των σχολικών νοσηλευτών, ενώ ταυτόχρονα ομαδοποιούσε τις ανάγκες σε σχολικούς νοσηλευτές και ΕΒΠ και όριζε ότι σε κάθε σχολείο θα υπάρχουν μέχρι 2 εργαζόμενοι στην Παράλληλη Στήριξη.  Δυστυχώς, διαχρονικά, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, οι μαθητές με Ειδικές μαθησιακές και εκπαιδευτικές ανάγκες δεν είχαν ουσιαστική στήριξη, αφού ήταν πολύ συχνό το φαινόμενο ένας εκπαιδευτικός Παράλληλης Στήριξης να «μοιράζεται» σε μέχρι και 5 παιδιά. Μάλιστα, την περίοδο της πανδημίας τα παιδιά αυτά ήταν στην ουσία αστήριχτα και η μέριμνα της εκπαίδευσής τους έπεφτε κυρίως στο νοιάξιμο και στο φιλότιμο των λειτουργών των εκπαιδευτικών κοινοτήτων. Είναι γεγονός πως ακόμη και επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, τα παιδιά που στηρίζονταν δεν ήταν ανάλογα με τις διαγνώσεις των ΚΕΔΑΣΥ,  καθώς η πλειοψηφία των εκπαιδευτικών της παράλληλης στήριξης κάλυπτε μαθητές τουλάχιστον 2 σχολείων!!!

Πίσω λοιπόν από τα μεγάλα λόγια για το «αναβαθμισμένο σχολείο» βρίσκεται το σχολείο των ελλείψεων και της πλήρους μορφωτικής υποβάθμισης, που στηρίζουν πιστά και διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις! Η οδηγία του Υπουργείου έχει ως σκοπιμότητα οι εκπαιδευτικοί και οι ΕΕΠ-ΕΒΠ της Παράλληλης Στήριξης για άλλη μια χρονιά να μειωθούν, χιλιάδες συνάδελφοι και συναδέλφισσες στην ουσία να απολυθούν καθώς τη θέση τους αναπληρώνουν τόσο καιρό, με αποτέλεσμα πάρα πολλά παιδιά να μείνουν χωρίς καθόλου στήριξη, με το βάρος να πέφτει στους γονείς, ή να μείνουν ελάχιστη στήριξη, μερικών ωρών την εβδομάδα, χωρίς ο λειτουργός της Παράλληλης να μπορεί να τους παρέχει σταθερό και ολοκληρωμένο επιστημονικό πρόγραμμα.

Όλες οι κυβερνήσεις, διαχρονικά, προσπαθούν να απαλλαγούν από τις ευθύνες τους για την κάλυψη των αναγκών μαθητών, εκπαιδευτικών, ειδικού εκπαιδευτικού και ειδικού βοηθητικού προσωπικού, υποβαθμίζοντας όλο και περισσότερο το σχολείο και καταπατώντας εργασιακά και μορφωτικά δικαιώματα. Δεν πάει άλλο! Δε θα επιτρέψουμε να εφαρμοστεί η οδηγία που καταπατά δικαιώματα παιδιών και συναδέλφων!

Διεκδικούμε:

  • Να δοθούν όλα τα κενά στη δημοσιότητα, κάλυψη όλων των πραγματικών αναγκών με το απαραίτητο προσωπικό σε μία φάση.
  • Να προσληφθούν το απαραίτητο εκπαιδευτικό, ειδικό εκπαιδευτικό και ειδικό βοηθητικό προσωπικό κάθε ειδικότητας για κάθε παιδί με αναπηρία ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, σύμφωνα με τις οδηγίες που δίνονται στις διαγνώσεις των αρμόδιων επιστημονικών φορέων (ΚΕΔΑΣΥ)
  • Δημιουργία όλων των αναγκαίων οργανικών θέσεων συνολικά στην Ειδική Αγωγή, συμπεριλαμβανομένης της Παράλληλης Στήριξης
  • Άμεσα μέτρα στήριξης των αναπληρωτών (σίτιση, στέγαση κλπ.)
  • Μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών με βάση τις πραγματικές, σύγχρονες ανάγκες της εκπαίδευσης.

Καλούμε την Ομοσπονδία μας ΠΟΣΕΕΠΕΑ, καθώς και τη ΔΟΕ και την ΟΛΜΕ να πάρουν αποφάσεις και να μας δώσουν κατευθύνσεις! Επίσης καλούμε όλο το ΕΕΠ-ΕΒΠ να είναι σε εγρήγορση για επικείμενες κινητοποιήσεις και παραστάσεις διαμαρτυρίας σε Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, ΥΠΑΙΘΑ κι όπου αλλού κριθεί απαραίτητο!

To νέο έγγραφο του ΥΠΑΙΘΑ, δε θα εφαρμοστεί!

Κάλυψη όλων των πραγματικών κενών των σχολείων!
Μπροστά οι μορφωτικές ανάγκες των μαθητών μας!

Για το Δ.Σ.

Η Πρόεδρος        Η Γενική Γραμματέας

Χατζηδρόσου Δέσποινα        Καστρίτη Ασημίνα- Ευγενία

Δείτε Επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας.
Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.

OK ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ