ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΟΥ ΕΕΕΕΚ ΑΙΓΑΛΕΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΚΤΙΡΙΑΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΟΥ ΕΕΕΕΚ ΑΙΓΑΛΕΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΚΤΙΡΙΑΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

18 Σεπτεμβρίου 2021

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΟΥ ΕΕΕΕΚ ΑΙΓΑΛΕΩ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΚΤΙΡΙΑΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΜΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ

 ΕΕΕΕΚ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ ΚΑΙ ΑΘΗΝΑΣ

 

Αιγάλεω 17-9-2021

Το  ΕΕΕΕΚ Αιγάλεω είναι Σχολική Μονάδα Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην Γ Αθήνας, για μαθητές που αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες σχολικής προσαρμογής και αναπτυξιακά προβλήματα (αυτισμός, νοητική αναπηρία, νευρολογικά και κινητικά προβλήματα, ψυχοκοινωνικές δυσκολίες και προβλήματα και συμπεριφοράς, κά.).

Καλύπτει τις ανάγκες των πυκνοκατοικημένων δήμων  της δυτικής Αθήνας (Αιγάλεω, Περιστέρι, Ιλιον, Χαιδάρι, Αγ. Βαρβάρα, κ.ά) αλλά και του όμορου δήμου της Αθήνας , όπου δεν λειτουργεί αντίστοιχου τύπου ΣΜΕΑΕ, με αποτέλεσμα την συγκέντρωση υπερβολικού αριθμού μαθητών (φέτος έφτασαν τους 140).

 Στο συγκρότημα ειδικών σχολείων στην Ορυζομύλων και Ιασίου  συστεγάζονται άλλες 3 ΣΜΕΑΕ Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΕΔΣ για παιδιά στο φάσμα του αυτισμού. ΕΔΣ για παιδιά με κινητικά προβλήματα και Ειδικό Νηπιαγωγείο για παιδιά στο φάσμα του αυτισμού).

Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι η έλλειψη αιθουσών διδασκαλίας και συνακόλουθα να στοιβάζονται 2-3 τμήματα σε μία αίθουσα 20-25 τ.μ. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι λειτουργούν 11 αίθουσες εργαστηρίων και διδασκαλίας για 28 τμήματα.

Ακόμη οι χώροι –γραφεία υποστήριξης από το Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό  δεν επαρκούν, αφού λειτουργούν στην ουσία 4 χώροι για 5 ειδικότητες και 12 μέλη του προσωπικού.

Λόγω της μεγάλης διασποράς σε τόπους κατοικίας οι μαθητές καθημερινά ταλαιπωρούνται με μεγάλης διάρκειας διαδρομές κατά την μεταφορά από και προς το σχολείο. Κάποιοι δεν αντέχουν με αποτέλεσμα να δημιουργούνται επεισόδια επικίνδυνα για τους ίδιους και τους άλλους μαθητές.

Τα προβλήματα στο ξεκίνημα της φετινής σχολικής χρονιάς έχουν ενταθεί, με τον αυξημένο αριθμό μαθητών, την αδυναμία λήψης μέτρων προφύλαξης από την διάδοση του κορονοϊού, τα παραμένοντα κενά σε εκπαιδευτικό, ειδικό εκπαιδευτικό και ειδικό βοηθητικό προσωπικό, την ανάγκη εξατομικευμένης υποστήριξης σε μαθητές με ιδιαίτερες δυσκολίες  όσον αφορά την ασφάλεια, την μετακίνηση και την αυτοφροντίδα τους.

Όλα τα παραπάνω δημιουργούν μια κατάσταση που δεν ευνοεί την εκπαίδευση, υποστήριξη και ασφαλή παραμονή των μαθητών και η οποία δεν είναι δυνατό να συνεχιστεί για όλη τη σχολικά χρονιά. Οι αρμόδιοι φορείς επιβάλλεται να επιληφθούν για την άμεση επίλυση του κτιριακού προβλήματος του ΕΕΕΕΚ Αιγάλεω. Υπενθυμίζουμε ότι από το 2007 έχει ιδρυθεί το ΕΕΕΕΚ Περιστερίου (ΦΕΚ 1856  Β τευχ. -13/9/2007) ακριβώς για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα αυτά, όμως παρά την ύπαρξη κτιρίων και τις σχετικές μελέτες της ΚΤΥΠ δεν έχει υλοποιηθεί η λειτουργία του. Ακόμη για τους ίδιους λόγους έχει ιδρυθεί και ΕΕΕΕΚ στον Δήμο Αθήνας , αλλά και εκεί φαίνεται να υπάρχει πρόβλημα στην έναρξη λειτουργίας του.

Η λειτουργία των παραπάνω δομών, με το ξεπέρασμα των γραφειοκρατικών και άλλων  αγκυλώσεων, αποτελεί πλέον επιτακτική ανάγκη, ώστε να αποσυμφορηθεί και ομαλοποιηθεί η λειτουργία του ΕΕΕΕΚ Αιγάλεω, με στόχο την αποκατάσταση ανθρώπινων συνθηκών για μαθητές και προσωπικό.

 

ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΕΕΕΕΚ ΑΙΓΑΛΕΩ

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΑΣΤΕ ΕΝΤΟΝΑ

Για την απαράδεκτη κτιριακή κατάσταση

και απαιτούμε επιτέλους την ενεργοποίηση

της ΔΔΕ Γ Αθήνας , που πρέπει να αναλάβει τον συντονισμό των ενεργειών και να απαιτήσει την παραχώρηση κτιρίου από τον Δήμο Περιστερίου,

του Δήμου Αιγάλεω , που δεν είναι δυνατό να υποστηρίζει την συσσώρευση ειδικών δομών υπό την μορφή «γκέτο» στα όρια του,

του Δήμου Περιστερίου , που πρέπει να αναλάβει κάποια στιγμή τις ευθύνες του απέναντι στους μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες που σε μεγάλη αναλογία είναι δημότες του,

του Δήμου Αθήνας , που πρέπει άμεσα να επιλύσει το κτιριακό πρόβλημα και να μην «αναθέτει» τους μαθητές δημότες του στους όμορους δήμους,

αλλά και των  άλλων  δήμων  που εξυπηρετούνται από το σχολείο μας, καθώς και

του ΥΠΑΙΘ που έχει την υποχρέωση να παρέχει ασφαλείς και ποιοτικές εκπαιδευτικές και υποστηρικτικές υπηρεσίες στους μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή/και αναπηρία, σε κατάλληλα κτίρια

 όπως και κάθε αρμόδιου φορέα για την επίλυση των παραπάνω προβλημάτων.

Καλούμε σε αγωνιστική συσπείρωση

τους συλλόγους γονέων αλλά και τους συνδικαλιστικούς μας φορείς, ΟΛΜΕ, ΠΟΣΕΕΠΕΑ.

Δείτε Επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας.
Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.

OK ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ