ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

27 Απρίλη 2024

Αθήνα, 26/04/2024

                                                                                                                                       Αρ. Πρωτ.:15

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ 1Η ΜΑΗ

 

Η Πρωτομαγιά δεν είναι αργία είναι Απεργία! Και έτσι αγωνιστικά θα τιμηθεί από όλα τα σωματεία, συνδικάτα και συλλόγους της χώρας μας.

130 χρόνια από την Πρωτομαγιά της Αθήνας και τη διεκδίκηση του 8ώρου ως ώριμης ανάγκης από τότε, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τις οδηγίες της Ε.Ε. και την αντίστοιχη αντεργατική νομοθεσία που όλες οι κυβερνήσεις και η σημερινή έχουν περάσει, για να καταργηθεί το 8ωρο, να γίνει λάστιχο ο εργάσιμος χρόνος, να καθιερωθεί η 13ωρη, η 6ήμερη και 7ήμερη δουλειά. Νόμοι και οδηγίες που βρήκαν και βρίσκουν τη στήριξη των εργοδοτικών συνδικαλιστών που υπηρετούν το κεφάλαιο και την πολιτική των αστικών κομμάτων.

Οι αγώνες των εργατών του Σικάγο αλλά και μεταγενέστερα, πέτυχαν με θυσίες την καθιέρωση του 8ωρου, την Κοινωνική Ασφάλιση, την υπεράσπιση της μητρότητας, την κανονική άδεια, τα συνδικαλιστικά δικαιώματα, τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, αλλά και την πρόσβαση στα κοινωνικά αγαθά της δωρεάν Υγείας, Παιδείας,  Πολιτισμού κ.ά. 

Η απεργία της Πρωτομαγιάς είναι η μέρα που μας θυμίζει το διπλό χρέος που έχουμε ως εκπαιδευτικοί, ειδικό εκπαιδευτικό και ειδικό βοηθητικό προσωπικό: να τιμήσουμε όσους και όσες αγωνίστηκαν και αγωνίζονται να ξημερώσει μια καλύτερη μέρα για τους εργαζομένους και να δώσουμε τη σκυτάλη αυτών των αγώνων στη νέα γενιά εργαζομένων.

Το μήνυμα της σημερινής ημέρας είναι πιο επίκαιρο από ποτέ. Απέναντι στην κυβέρνηση που σαρώνει τα δικαιώματα των εργαζομένων, απαντάμε δυναμικά. Αγωνιζόμαστε για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα μας στην εργασία και στη ζωή! Η Εργατική Πρωτομαγιά σηματοδοτεί τον αγώνα των εργαζομένων, για τη διεκδίκηση καλύτερων όρων δουλειάς και ζωής.

 

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις στις 28 Φλεβάρη και στις 17 Απρίλη παρά τις προσπάθειες για την αποτυχία τους έστειλαν το μήνυμα των εργαζομένων «ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας».

Την ίδια περίοδο στη χώρα μας οι εργαζόμενοι βιώνουν τη φτώχεια και την εκμετάλλευση, αναγκάζονται να ζουν με μισθούς μειωμένους κατά 25% σε σχέση με το 2010, με την ακρίβεια να έχει κάνει βασικά αγαθά επιβίωσης απλησίαστα.

 

 Συνεχίζουμε ακόμα πιο αποφασιστικά για:

·                     Τη διεκδίκηση καλύτερων όρων δουλειάς και ζωής, για ΣΣΕ με αυξήσεις στους μισθούς και διεύρυνση δικαιωμάτων.

·                     Την άμεση κατάργηση των αντεργατικών νόμων που τσακίζουν το 8ωρο και ποινικοποιούν τη συνδικαλιστική δράση, απαγορεύουν το δικαίωμα στην απεργία. Παλεύουμε για 7ωρο – 5νθήμερο – 35ωρο όπως επιτρέπουν η ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας.

·                  Μέτρα ενάντια στην ακρίβεια και μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων στην εργασία.

 

ΟΛΟΙ στην απεργία της Πρωτομαγιάς και στις απεργιακές συγκεντρώσεις .

Στην Αθήνα,  στις 10:30 το πρωί στο Σύνταγμα 

 

ο Πρόεδρος           η Γ.Γραμματέας 

Ηλιόπουλος Βασίλειος         Καστρίτη Ευγενία -Ασημίνα 

 

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας.
Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.

OK ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ