Γραπτός ΑΣΕΠ απ’ το χρονοντούλαπο της ιστορίας: Άρθρο από τον Ειδ. Γραμματέα ΣΕΕΠΕΑΑ

Γραπτός ΑΣΕΠ απ’ το χρονοντούλαπο της ιστορίας: Άρθρο από τον Ειδ. Γραμματέα ΣΕΕΠΕΑΑ

11 Μάρτη 2023

Στο Χρονοντούλαπο

Γραπτός ΑΣΕΠ απ’ το χρονοντούλαπο της ιστορίας

Είναι της μόδας ή και σημάδια των καιρών φαίνεται να αναβιώνουν πολιτικές και αποτυχημένοι πειραματισμοί του παρελθόντος. Μετά την παλινόρθωση του επιθεωρητισμού, που κηδεύτηκε το μακρινό 1982 και αναστήθηκε από την νυν πολιτική ηγεσία το 2023, το Σάββατο 04/03/2023 γιορτάσαμε την νεκρανάσταση της γραπτής δοκιμασίας για διορισμό στο δημόσιο. Ο γραπτός διαγωνισμός ΑΣΕΠ επιβλήθηκε για πρώτη φορά το 1998 από το Σημιτικό ΠΑΣΟΚ και ανασύρθηκε απ’ το χρονοντούλαπο της ιστορίας το σωτήριον έτος 2023.

Από την πρώτη απόπειρα επιβολής και έκτοτε πολλοί παράγοντες συνδέθηκαν με τον λόγο απόσυρσης και απαξίωσης της διαδικασίας, κυρίως απ’ τους ίδιους τους ανθρώπους που συμμετείχαν σε αυτόν. Στα αρνητικά μπορούμε να αναφέρουμε τον αντιεπιστημονικό, διαβλητό, ψυχοφθόρο, οικονομικά επιζήμιο και χωρίς κάποιο ουσιαστικό αξιολογητικό αντίκτυπο του χαρακτήρα της διαδικασίας.

Την Παρασκευή 03/03/2023 πραγματοποιήθηκε διαμαρτυρία στα κεντρικά του ΑΣΕΠ στους Αμπελόκηπους, ενάντια στην επιβολή του στον χώρο της εκπαίδευσης αλλά και για να εκφραστεί η αλληλεγγύη μας σε όλους τους εργαζομένους του υπόλοιπου δημοσίου. Ο ΣΕΕΠΕΑ Αττικής που καλούσε στην συγκέντρωση, εξέφρασε την κάθετη αντίθεση του όσον αφορά οποιαδήποτε σκέψη ή διεργασία στην διεξαγωγή γραπτού διαγωνισμού στον χώρο της εκπαίδευσης δίνοντας δυναμικό παρών ενάντια σε αυτή την φαρσοκωμωδία που μας γυρίζει πολλά χρόνια πίσω.

Η διοίκηση του ΑΣΕΠ δεν δέχτηκε να συνομιλήσει με τους συγκεντρωμένους, προφασιζόμενη μάλιστα ότι βρίσκονται σε σύσκεψη ακριβώς ως προς τις τελικές λεπτομέρειες προετοιμασίας του γραπτού διαγωνισμού. Αρνήθηκαν δηλαδή ουσιαστικά να ακούσουν τον αντίλογο των ανθρώπων το μέλλον των οποίων σχεδιάζουν να υπονομεύσουν. Τα τραγελαφικά αποτελέσματα της διεξαγωγής, που όπως καταγγέλλουν συμμετέχοντας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αφορούν από τις παρατάσεις που σε άλλα κέντρα εξετάσεων δόθηκαν και αλλού όχι, λάθη στις διατυπώσεις των ερωτημάτων κλπ είναι από άλλο ανέκδοτο.

Κεντρική σημασία έχει ότι η πρόκληση του γραπτού διαγωνισμού στην εκπαίδευση και σε όλο το υπόλοιπο δημόσιο δεν θα μείνει αναπάντητη από τους συνεχώς αξιολογούμενους εργαζομένους που πρέπει συνεχώς να αποδεικνύουν το αυτονόητο. Το αυτονόητο των εργασιακών δικαιωμάτων που κατοχυρώνεται από τα πτυχία μας και την αντικειμενική αξία που απορρέει από την εργασιακή εμπειρία.

Τέλος, εφόσον ο γραπτός διενεργήθηκε και αποτελεί πλέον τετελεσμένο γεγονός, επαναφέρω την πρόταση που είχα κάνει σε άρθρο μου στις 10/05/2022 ως προς την χρηματική αποζημίωση όλων όσων εξαναγκάστηκαν να συμμετέχουν ως προς την μερική αποκατάσταση της τεράστιας απώλειας χρόνου από την ζωή τους καθώς και της οικονομικής και ψυχολογικής ζημίας που υπέστησαν. Η χρηματική αποζημίωση των 1500 ευρώ είναι το ελάχιστο που μπορεί να κάνει η πολιτεία έως την οριστική και αμετάκλητη απόσυρση του.

Μιχαήλ Βολκίδης, ΠΕ 30 Κοινωνικών Λειτουργών

Ειδικός Γραμματέας ΣΕΕΠΕΑ Αττικής

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας.
Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.

OK ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ