ΣΕΕΠΕΑ ΑΤΤΙΚΗΣ:ΕΠΕΙΓΟΝ ΕΡΩΤΗΜΑ ΓΙΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΚΑΙ ΕΠΟΠΤΕΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ

ΣΕΕΠΕΑ ΑΤΤΙΚΗΣ:ΕΠΕΙΓΟΝ ΕΡΩΤΗΜΑ ΓΙΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΚΑΙ ΕΠΟΠΤΕΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ

15 Γενάρη 2021

Επείγον ερώτημα για την επιμόρφωση και εποπτεία των νεοπροσληφθέντων Ψυχολόγων και Κοινωνικών Λειτουργών COVID-19, απέστειλε ο ΣΕΕΠΕΑ Αττικής στον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, κύριο Ι. Ζυμβρακάκη, ζητώντας άμεση απάντηση στο σοβαρό πρόβλημα που έχει προκύψει από την έλλειψη νομοθετικού πλαισίου και μέριμνας για το ζήτημα αυτό.

Ακολουθεί η επιστολή:

 

 

Αθήνα, 15-1-2020

Αρ. Πρωτ.: 02

 

Προς:

Προϊστάμενο Διεύθυνσης

Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης ΥΠΑΙΘ,

κ. Γ. Ζυμβρακάκη

 

 

ΘΕΜΑ: «ΕΠΕΙΓΟΝ ΕΡΩΤΗΜΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΚΑΙ ΕΠΟΠΤΕΙΑ ΤΩΝ ΝΕΟΠΡΟΣΛΗΦΘΕΝΤΩΝ ΨΥΧΟΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ COVID-19»

 

Αξιότιμε κύριε Προϊστάμενε,

 

Επικοινωνούμε μαζί σας προκειμένου να σας θέσουμε ένα πολύ σοβαρό ζήτημα που έχει περιέλθει στην αντίληψή μας και εμπίπτει στη δικαιοδοσία σας. Ευελπιστούμε δε στη συνεργασία μαζί σας προκειμένου να διευθετηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και προς όφελος των συναδέλφων ΕΕΠ, αλλά πρωτίστως προς όφελος της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Πρόσφατα, εντός του Δεκεμβρίου 2020, το ΥΠΑΙΘ προχώρησε στην πρόσληψη Μελών Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού ΠΕ23 Ψυχολόγων και ΠΕ30 Κοινωνικών Λειτουργών υλοποιώντας την Υπουργική Απόφαση Αριθμ. 142524/ΓΔ4, ΦΕΚ 4716/ 26-10-2020: Ειδικότερα καθήκοντα και αρμοδιότητες των κλάδων ΠΕ23 Ψυχολόγων και ΠΕ30 Κοινωνικών Λειτουργών για το σχολικό έτος 2020-2021 στο πλαίσιο της Πράξης: ‘Υποστήριξη σχολικών Μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Γενικής Εκπαίδευσης από Ψυχολόγους και Κοινωνικούς Λειτουργούς» για την αντιμετώπιση των συνεπειών του COVID- 19’.

Στην εν λόγω Απόφαση διαπιστώνεται ότι δεν γίνεται πουθενά λόγος ούτε για εισαγωγική επιμόρφωση ούτε για την εποπτεία των προσληφθέντων, σε αντίθεση με την Υπ. Αριθμ. 127895/Δ1 Απόφαση (ΦΕΚ 3256/ 23-08-2019), με τίτλο «Καθορισμός ομάδων σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στις οποίες ασκούν καθήκοντα μέλη ΕΕΠ του κλάδου ΠΕ23 Ψυχολόγων», όπου στο Άρθρο 2 Παρ. β, αναφέρει: «Το έργο των ψυχολόγων υποστηρίζεται και εποπτεύεται από το οικείο Κ.Ε.Σ.Υ., ο προϊστάμενος του οποίου οργανώνει συναντήσεις των ψυχολόγων για το σκοπό αυτό».

Ο ΣΕΕΠΕΑ Αττικής έχει γίνει αποδέκτης πληθώρας επιστολών και διαμαρτυριών από νεοπροσληφθέντες συναδέλφους, οι οποίοι ανέλαβαν υπηρεσία σε περίοδο κατά την οποία τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεοβάθμιας Εκπαίδευσης βρίσκονταν σε αναστολή λειτουργίας λόγω κορωνοϊού, ενώ για όσους προσλήφθηκαν στη Δευτεροβάθμια, η συνθήκη αυτή εξακολουθεί να υφίσταται επ΄αόριστον. Κλήθηκαν, επομένως, να συμβάλλουν στη διαχείριση σύνθετων ψυχοκοινωνικών θεμάτων που προκύπτουν ως συνέπειες της πανδημίας, δίχως να τους δοθεί καμία κατεύθυνση ή επιστημονική καθοδήγηση για την εξ αποστάσεως υποστήριξη που θα παρέχει η συγκεκριμένη κατηγορία επιστημόνων και μάλιστα σε μαθητικό πληθυσμό τον οποίον δεν είχαν συναντήσει ποτέ. Τέλος, δεν λήφθηκε καμία μέριμνα για την εποπτεία και το συντονισμό των εν λόγω συναδέλφων, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν πληθώρα δυσκολιών στην τέλεση των καθηκόντων τους, για τις οποίες η Πολιτεία δεν στέκεται αρωγός.

Είναι γεγονός ότι έχουν αναληφθεί, εξαιτίας της έλλειψης αυτής, διάφορες, ομολογουμένως καλοπροαίρετες, πρωτοβουλίες για επιμόρφωση ή/και εποπτεία συναδέλφων, οι οποίες όμως γίνονται με τρόπο αποσπασματικό και μη συντεταγμένο και στερούνται νομικού πλαισίου, με αποτελέσμα να έχουν αυθαίρετο χαρακτήρα.

Κατά τη γνώμη μας, οι πρωτόγνωρης σφοδρότητας ψυχοκοινωνικές δυσκολίες, τις οποίες βιώνουν οι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές και οι οικογένειές τους εν μέσω πανδημίας, απαιτούν συντονισμένη και αποτελεσματική αντιμετώπιση, η οποία εξασφαλίζεται με τη συστηματική επιμόρφωση, καθοδήγηση, εποπτεία και υποστήριξη των συναδέλφων της πρώτης γραμμής.

 

Σας ρωτάμε, λοιπόν: Τι μέτρα προτίθεσθε να λάβετε άμεσα για την εισαγωγική επιμόρφωση, συνεχή υποστήριξη, διασύνδεση και εποπτεία των νεοπροσληφθέντων Ψυχολόγων και Κοινωνικών Λειτουργών προκειμένου να υπηρετήσουν πιο αποτελεσματικά το ρόλο για τον οποίο προσλήφθηκαν ;

 

Δηλώνουμε ότι ο ΣΕΕΠΕΑ Αττικής προτίθεται να συνεργαστεί μαζί σας στην κατεύθυνση της επίλυσης του ζητήματος .

 

Αναμένουμε την άμεση απάντησή σας και παραμένουμε στη διάθεσή σας για κάθε διευκρίνιση.

 

Με εκτίμηση,

Δείτε Επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας.
Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.

OK ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ