ΣΕΕΠΕΑ ΑΤΤΙΚΗΣ:ΚΗΡΥΞΗ ΣΤΑΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΕΕΠ-ΕΒΠ ΤΟΥ ΕΕΕΕΚ ΑΙΓΑΛΕΩ

ΣΕΕΠΕΑ ΑΤΤΙΚΗΣ:ΚΗΡΥΞΗ ΣΤΑΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΕΕΠ-ΕΒΠ ΤΟΥ ΕΕΕΕΚ ΑΙΓΑΛΕΩ

19 Σεπτεμβρίου 2021

Αθήνα, 18/09/2021

Αρ. Πρωτ.: 45

 

ΠΡΟΣ:

-Περιφερειακό Διευθυντή

Π/θμιας & Δ/θμιας Εκπαίδευσης Αττικής,

Κύριο Γεώργιο Κόσυβα

-Διευθυντή Δ/θμιας

Εκπαίδευσης Γ’ Αθήνας,

Κύριο Ευθύμιο Αλεξανδρή

 

Κοινοποίηση:

ΠΟΣΕΕΠΕΑ

 

ΘΕΜΑ: «ΚΗΡΥΞΗ ΣΤΑΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΕΕΠ-ΕΒΠ  ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 21-09-2021»

 

Αξιότιμοι κύριοι,

 

Ο ΣΕΕΠΕΑ Αττικής, ως ο πρωτοβάθμιος συνδικαλιστικός φορέας που εκπροσωπεί τα μέλη Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (ΕΕΠ και ΕΒΠ) της Αττικής, μόνιμους και αναπληρωτές που στελεχώνουν τη Δημόσια Ειδική και Γενική Εκπαίδευση, καθώς και τα ΚΕΔΑΣΥ και τις ΕΔΥ της Περιφέρειας Αττικής, ενημερώθηκε από τους συναδέλφους μέλη του Συλλόγου, που εργάζονται στο ΕΕΕΕΚ Αιγάλεω για τις απαράδεκτες και  χρονίζουσες συνθήκες λειτουργίας της σχολικής μονάδας.

Συγκεκριμένα, επισημαίνεται ότι το ΕΕΕΕΚ Αιγάλεω είναι Σχολική Μονάδα Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην Γ΄ Αθήνας, για μαθητές που αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες σχολικής προσαρμογής και αναπτυξιακά προβλήματα (αυτισμός, νοητική αναπηρία, νευρολογικά και κινητικά προβλήματα, ψυχοκοινωνικές δυσκολίες και προβλήματα και συμπεριφοράς, κά.).

Το σχολείο καλύπτει τις ανάγκες των πυκνοκατοικημένων δήμων  της δυτικής Αθήνας (Αιγάλεω, Περιστέρι, Ίλιον, Χαϊδάρι, Αγ. Βαρβάρα, κ.ά) αλλά και του όμορου δήμου της Αθήνας, όπου δεν λειτουργεί αντίστοιχου τύπου ΣΜΕΑΕ, με αποτέλεσμα την συγκέντρωση υπερβολικού αριθμού μαθητών, οι οποίοι φέτος έφτασαν τους 140.

Επιπλέον, στο συγκρότημα Ειδικών Σχολείων στην Ορυζομύλων και Ιασίου  συστεγάζονται άλλες 3 ΣΜΕΑΕ Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης: το ΕΔΣ για παιδιά στο φάσμα του αυτισμού, το ΕΔΣ για παιδιά με κινητικά προβλήματα και το Ειδικό Νηπιαγωγείο για παιδιά στο φάσμα του αυτισμού.

Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι η έλλειψη αιθουσών διδασκαλίας και συνακόλουθα το στοίβαγμα 2-3 τμημάτων σε αίθουσες 20-25 τ.μ. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στο ΕΕΕΕΚ Αιγάλεω λειτουργούν 11 αίθουσες εργαστηρίων και διδασκαλίας για 28 τμήματα.

Ακόμη οι χώροι–γραφεία υποστήριξης του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού  δεν επαρκούν, αφού λειτουργούν στην ουσία 4 χώροι για 5 ειδικότητες και 12 μέλη του προσωπικού.

Επίσης, λόγω της μεγάλης διασποράς σε τόπους κατοικίας οι μαθητές καθημερινά ταλαιπωρούνται με μεγάλης διάρκειας διαδρομές κατά την μεταφορά από και προς το σχολείο. Κάποιοι δεν αντέχουν με αποτέλεσμα να δημιουργούνται επεισόδια επικίνδυνα για τους ίδιους και τους άλλους μαθητές.

Τα προβλήματα στο ξεκίνημα της φετινής σχολικής χρονιάς έχουν ενταθεί, με τον αυξημένο αριθμό μαθητών, την αδυναμία λήψης μέτρων προφύλαξης από την διάδοση του κορονοϊού, τα παραμένοντα κενά σε εκπαιδευτικό, Ειδικό Εκπαιδευτικό και Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό, καθώς και την ανάγκη εξατομικευμένης υποστήριξης σε μαθητές με ιδιαίτερες δυσκολίες  όσον αφορά την ασφάλεια, την μετακίνηση και την αυτοφροντίδα τους.

Όλα τα παραπάνω δημιουργούν μια κατάσταση που δεν ευνοεί την εκπαίδευση, υποστήριξη και ασφαλή παραμονή των μαθητών και η οποία δεν είναι δυνατό να συνεχιστεί για όλη τη σχολικά χρονιά. Οι αρμόδιοι φορείς επιβάλλεται να επιληφθούν για την άμεση επίλυση του κτιριακού προβλήματος του ΕΕΕΕΚ Αιγάλεω. Υπενθυμίζουμε ότι από το 2007 έχει ιδρυθεί το ΕΕΕΕΚ Περιστερίου (ΦΕΚ 1856  Β τευχ.-13/9/2007) ακριβώς για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα αυτά, όμως παρά την ύπαρξη κτιρίων και τις σχετικές μελέτες της ΚΤΥΠ δεν έχει υλοποιηθεί η λειτουργία του. Ακόμη, για τους ίδιους λόγους έχει ιδρυθεί και ΕΕΕΕΚ στον Δήμο Αθήνας, αλλά και εκεί φαίνεται να υπάρχει πρόβλημα στην έναρξη λειτουργίας του.

 

Η λειτουργία των παραπάνω δομών, με το ξεπέρασμα των γραφειοκρατικών και άλλων  αγκυλώσεων, αποτελεί πλέον επιτακτική ανάγκη, ώστε να αποσυμφορηθεί και ομαλοποιηθεί η λειτουργία του ΕΕΕΕΚ Αιγάλεω, με στόχο την αποκατάσταση ανθρώπινων συνθηκών για μαθητές και προσωπικό.

Ο Σύλλογός μας έχει επανειλημμένα ενημερώσει εγγράφως την ΠΔΕ Αττικής για την τραγική κατάσταση του συγκροτήματος των ΣΜΕΑΕ επί των οδών Ορυζομύλων και Ιασίου ζητώντας να ληφθούν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση των χρόνιων προβλημάτων λειτουργίας (επιστολές προς την ΠΔΕ Αττικής με Αρ. Πρωτ. 688/20-11-2019 και Αρ. Πρωτ.: 760/25-10-2020) καθώς και με επίσημες ανακοινώσεις στα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης, ενδεικτικά: ΕΔΩ

 

Ο ΣΕΕΠΕΑ Αττικής συμπαρίσταται στο δίκαιο αγώνα των εργαζομένων του ΕΕΕΕΚ Αιγάλεω που διεκδικούν ανθρώπινες συνθήκες για τους/τις μαθητές/-τριές  τους και τους/τις  ίδιους/ες και διαμαρτύρεται εντόνως για την απαράδεκτη κτιριακή κατάσταση και τη μη λειτουργιά των ΕΕΕΕΚ Περιστερίου και Αθήνας.

Απαιτούμε, επιτέλους, την ενεργοποίηση

  • της ΔΔΕ Γ Αθήνας, που πρέπει να αναλάβει τον συντονισμό των ενεργειών και να απαιτήσει την παραχώρηση κτιρίου από τον Δήμο Περιστερίου
  • του Δήμου Αιγάλεω, που δεν είναι δυνατό να υποστηρίζει τη συσσώρευση ειδικών δομών υπό την μορφή «γκέτο» στα όρια του
  • του Δήμου Περιστερίου, που πρέπει να αναλάβει κάποια στιγμή τις ευθύνες του απέναντι στους μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες οι οποίοι σε μεγάλη αναλογία είναι δημότες του
  • του Δήμου Αθήνας, που πρέπει άμεσα να επιλύσει το κτιριακό πρόβλημα και να μην «αναθέτει» τους μαθητές δημότες του στους όμορους δήμους
  • αλλά και των  άλλων  δήμων  που εξυπηρετούνται από το σχολείο μας, καθώς και
  • του ΥΠΑΙΘ που έχει την υποχρέωση να παρέχει ασφαλείς και ποιοτικές εκπαιδευτικές και υποστηρικτικές υπηρεσίες στους μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή/και αναπηρία, σε κατάλληλα κτίρια
  • όπως και κάθε αρμόδιου φορέα για την επίλυση των παραπάνω προβλημάτων.

 

Για τους παραπάνω λόγους, ο ΣΕΕΠΕΑ Αττικής κηρύσσει για την Τρίτη 21-9-2021, δίωρη διευκολυντική στάση εργασίας 12:00-14:00 , για το ΕΕΠ και ΕΒΠ του ΕΕΕΕΚ Αιγάλεω και καλεί όλους τους συναδέλφους σε αγωνιστική συσπείρωση και μαζική συμμετοχή στην παράσταση διαμαρτυρίας στην ΔΔΕ Γ΄ Αθήνας, την Τρίτη 21-9 12:00-14:00.

 

 

 Με εκτίμηση,

Δείτε Επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας.
Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.

OK ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ