ΑΔΕΙΑ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑΣ

ΑΔΕΙΑ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑΣ

27 Απρίλη 2024

Αθήνα 26/04/2024                                                                                                          Αρ. Πρωτ.:16

 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΩΝ

 

Ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση μας ενημέρωσαν από τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης ότι επεκτείνεται το επίδομα μητρότητας σε μη μισθωτές μητέρες. Το σχόλιο του Πρωθυπουργού συγκεκριμένα ήταν: «Όλες οι μαμάδες, ανεξαρτήτως το πού εργάζονται, λαμβάνουν κρατική στήριξη για 9 μήνες».

Αποκρύβεται όμως η αλήθεια, η οποία είναι ότι οι αναπληρώτριες νέες μαμάδες δεν δικαιούνται το 9μηνο μητρότητας αλλά μονάχα 3,5 μήνες άδεια ανατροφής και 2 μήνες άδεια λοχείας. Άραγε δεν το γνωρίζουν αυτό;;; Ούτε και ότι οι αναπληρώτριες δεν δικαιούνται άδεια επαπειλούμενης κύησης όπως οι υπόλοιπες εργαζόμενες;

Οι αναπληρώτριες νέες μητέρες αντιμετωπίζονται σαν εργαζόμενες δεύτερης κατηγορίας, καθώς για να θεωρούνται επιλέξιμες για το επίδομα μητρότητας(κύησης και λοχείας) πρέπει να έχουν τουλάχιστον 200 ένσημα τα τελευταία 2 χρόνια που προηγούνται της πιθανής ημερομηνίας τοκετού. Επίσης, δικαιούνται μόνο 3,5 μήνες άδεια ανατροφής τέκνου και αυτό έπειτα από πολλούς αγώνες το 2018.  Έτσι, πολλές αναπληρώτριες νέες μητέρες αναγκάζονται να πάρουν την 4μηνη άδεια άνευ αποδοχών με την οποία ούτε μόρια παίρνουν για το διορισμό ούτε πληρώνονται τους 2 μήνες από τους 4. Μάλιστα, για τους δυο μήνες που παίρνουν επίδομα, το ποσό δεν φτάνει ούτε το μισθό τους, δεν καλύπτει τις ανάγκες τους και δεν πληρώνεται καν στην ώρα του!

Τα προβλήματα όμως των αναπληρωτριών δεν τελειώνουν εδώ!!! Οι αναπληρώτριες που πήραν την άδεια άνευ αποδοχών κινδυνεύουν να χάσουν το επίδομα από το ταμείο ανεργίας στο οποίο υποβάλλονται όλοι οι αναπληρωτές κάθε καλοκαίρι. Προϋπόθεση είναι να έχει εργαστεί για διάστημα τουλάχιστον 125 ημερών εντός των 14 μηνών που προηγούνται από τη διακοπή της εργασίας χωρίς να λαμβάνονται υπόψιν οι τελευταίοι 2 μήνες ή για διάστημα τουλάχιστον 200 ημερών εντός των τελευταίων 2 ετών πριν από τη διακοπή της εργασίας χωρίς να υπολογίζονται οι τελευταίοι 2 μήνες.

Ως εδώ με την κοροϊδία!

Ακόμη ένα δικαίωμα που στερούνται οι αναπληρώτριες που βρίσκονται σε επαπειλούμενη κύηση είναι η αναρρωτική άδεια! Γενικά, οι αναπληρωτές έχουν 15 μέρες αναρρωτική άδεια, με τις 3 πρώτες να πληρώνονται μόνο από τον εργοδότη το ½ (μισό) ημερομίσθιο και από την 4η ως τη 15η μέρα πληρώνεται από τον εργοδότη και από τον ΕΦΚΑ . Δεν υπάρχει λογικός άνθρωπος που διαφωνεί με αυτό. Η ζωή του εμβρύου και της μητέρας μπορεί να βρίσκεται σε κίνδυνο, αλλά πρέπει να πάει για δουλειά με οποιοδήποτε κόστος!

Τα παραδείγματα συναδελφισσών είναι χιλιάδες ανά τη χώρα. Για ποια κρατική στήριξη μας μιλάνε λοιπόν;

Οι αναπληρωτές δεν είμαστε αόρατοι! Δεν είμαστε εργαζόμενοι β΄κατηγορίας!

Απαιτούμε οργανωμένα και συλλογικά:

  • Εξίσωση αδειών μόνιμων και αναπληρωτών
  • Άμεσα άδειες με εξασφαλισμένα όλα τα δικαιώματα στις αναπληρώτριες με επαπειλούμενη κύηση
  • 9μηνη άδεια ανατροφής και για τις αναπληρώτριες
  • Επίδομα μητρότητας σε μη μισθωτές μητέρες και στις αναπληρώτριες για όσο διάστημα δεν εργάζονται

 

                             ο Πρόεδρος                                  Η Γ.Γραμματέας 

                            Ηλιόπουλος Βασίλειος                 Καστρίτη Ασημίνα-Ευγενία 

Δείτε Επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας.
Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.

OK ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ