Σ.Ε.Β.Ε.Π.Ε.Α. ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΩΡΑΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Σ.Ε.Β.Ε.Π.Ε.Α. ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΩΡΑΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

14 Ιούνη 2022

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΙΔΙΚΟΥ ΒΟΗΘΗΤΙΚΟΥ και ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ

ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ (Σ.Ε.Β.Ε.Π.Ε.Α.) ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Δήμητρας 25- Λάρισα

[email protected]

Λάρισα, 11 -06-2022

Αρ. Πρωτ.:26

 

Προς:

Μέλη , ΠΟΣΕΕΠΕΑ, ΔΟΕ, Περιφεριακούς συλλόγους, Ομοσπονδίες ΑΣΓΜΕ

 

Θέμα: ''Επέκταση του ωραρίου στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση''

 

Την επέκταση του ωραρίου λειτουργίας των νηπιαγωγείων και των δημοτικών σχολείων έως τις 6 το απόγευμα προανήγγειλε ο πρωθυπουργός, κ. Μητσοτάκης, από το βήμα συνεδρίου «Δημογραφικό 2022 – Η Μεγάλη Πρόκληση». Στο ίδιο συνέδριο η υπουργός κα. Κεραμέως εξαγγέλλει ότι πιλοτικά 5.000 σχολεία (νηπιαγωγεία-δημοτικά) από το Σεπτέμβρη 2022 θα λειτουργούν ως τις 5:30μμ.

 

Η επέκταση του ωραρίου των σχολείων μεθοδεύεται εδώ και καιρό από την τωρινή κυβέρνηση. Ακριβώς εδώ και έναν χρόνο, το νομοσχέδιο 4808/2021 για την ''προστασία της εργασίας'' του υπουργού Χατζηδάκη αφορά ακριβώς τις παραπάνω εξαγγελίες:

 


 

ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ 8 ωρου, εντατικοποίηση της εργασίας,

ευέλικτη απασχόληση,

εργασία χωρίς σταθερούς μισθούς και χωρίς δικαιώματα.


 

ΜΥΘΟΣ ότι η κυβέρνηση θέλει να στηρίξει την οικογένεια και να μειώσει την υπογεννητικότητα και για αυτό είναι αναγκαία η επέκταση του ωραρίου «για να διευκολύνει τους εργαζόμενους γονείς» αφού καταργεί το 8 ωρο και στην ουσία διαλύει την ζωή της οικογένειας.

Η ΑΛΗΘΕΙΑ είναι ότι σύμφωνα με την Εκθεση Πισσαρίδη για την παιδεία, προτείνεται μεταξύ άλλων, η αυτονομία και αυτοδιοίκηση των Σχολείων, με την μεταφορά αρμοδιοτήτων (υποδομές, προσλήψεις και μισθοδοσία) στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Η διεύρυνση ωραρίου, συσχετίζεται με τα παραπάνω και ειδικότερα με την υπουργική απόφαση της κ. Ζέτας Μακρή (ΦΕΚ 2332/2-6-2021) «Προϋποθέσεις έκδοσης άδειας λειτουργίας και προδιαγραφές λειτουργίας Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (Κ.Δ.Α.Π.)» , σύμφωνα με την οποία, η κυβέρνηση επιτρέπει στους Δήμους να λειτουργούν Κ.Δ.Α.Π. μέσα στο Δημόσιο Σχολείο

  • σε συνεργασία με κάποια ιδιωτική επιχείρηση, με υπηρεσίες ΟΧΙ ΔΩΡΕΑΝ από το κράτος όπως στα δημόσια σχολεία, αλλά από προγράμματα δημοτικά, της ΕΕ και βέβαια από το υστέρημα των γονιών.

  • στους χώρους των δημόσιων σχολείων αμέσως «μετά τη λήξη του υποχρεωτικού ωρολογίου προγράμματος» του σχολείου (από 13.15΄), δηλαδή τα ΚΔΑΠ θα λειτουργούν παράλληλα και ανταγωνιστικά με το ολοήμερο πρόγραμμα των δημόσιων σχολείων καθώς επίσης θα παρέχουν στους μαθητές γνωστικά αντικείμενα που κατ’ εξοχήν διδάσκονται στο ολοήμερο πρόγραμμα των δημόσιων σχολείων.

    ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

    με την ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ-σταδιακή μεταφορά του περιεχομένου του στις δομές των Ο.Τ.Α. "από το παράθυρο" (αφού το Σύνταγμα απαγορεύει τη συνολική μεταφορά της εκπαίδευσης) με τη δυνατότητα πραγματοποίησης προσλήψεων από τους Ο.Τ.Α. ελαστικά εργαζομένου και απόλυτα εξαρτώμενου προσωπικού (πελατειακό σύστημα πρόσληψης, χωρίς ΑΣΕΠ, κριτήρια κλπ)

    με την ΑΠΟΚΟΠΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ από την κρατική χρηματοδότηση (αυτονομία σχολικών μονάδων)

    με την ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΠΙΣΣΑΡΙΔΗ κάτω από τον μανδύα της εξυπηρέτησης των γονέων που εργάζονται ήδη με εξαντλητικά ωράρια σε συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα.

 

Καταγγέλουμε την κυβέρνηση και το υπουργείο

για το αντιεκπαιδευτικό εκτρωματικό σχέδιο

 

Ζητάμε από τις Ομοσπονδίες, Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων την άμεση αντίδραση ώστε να απορριφθεί και να μην υλοποιηθεί το αντιεκπαιδευτικό πιλοτικό πρόγραμμα Μητσοτάκη – Κεραμέως.

 

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

 

Η πρόεδρος

 

 

 

Καρμπά Χρυσούλα

 

Η Γ. Γραμματέας

 

 

 

Συμεωνίδου Κική

 

Δείτε Επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας.
Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.

OK ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ