Κοινή επιστολή υποστήριξης των ΣΕΕΠΕΑ Αττικής & Ι.Μ.Ε.Γ.Ε.Ε. για τη διαμαρτυρία θεραπευτών ΕΑΕ

Κοινή επιστολή υποστήριξης των ΣΕΕΠΕΑ Αττικής & Ι.Μ.Ε.Γ.Ε.Ε. για τη διαμαρτυρία θεραπευτών ΕΑΕ

02 Μάη 2023

Newseae.gr - ΣΕΕΠΕΑ Αττικής και ΙΜΕΓΕΕ: Παράσταση για την Παγκόσμια Ημέρα  για την Αναπηρία 3/12/2019 Ν. Κόσμος | NEWSEAE.GR

Αθήνα, 02/05/2023 

 Αρ. Πρωτ.: 12

Προς:

Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων  Υπουργό:

 κ.  Κ. Χατζηδάκη  Υφυπουργό: κα. Δ.Μ. Μιχαηλίδου 

Κοινοποίηση:

Πανελλήνιο Συντονιστικό Θεραπευτών Ειδικής Αγωγής

Μέλη ΕΕΠ-ΕΒΠ της Αττικής

Θέμα: «Κοινή επιστολή υποστήριξης των ΣΕΕΠΕΑ Αττικής και Ι.Μ.Ε.Γ.Ε.Ε. αναφορικά με τη διαμαρτυρία θεραπευτών Ειδικής Αγωγής για τη νέα τροποποιητική υπουργική απόφαση του Υπουργείου Εργασίας που ορίζει πως ειδικός παιδαγωγός μπορεί να παρέχει υπηρεσίες θεραπειών λόγου»

Ο Σύλλογος Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Αττικής (ΣΕΕΠΕΑ Αττικής) είναι ο πρωτοβάθμιος συνδικαλιστικός φορέας, ο οποίος ανήκει στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Π.Ο.Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α.) και εκπροσωπεί τα μέλη Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (ΕΕΠ και ΕΒΠ) της Αττικής, μόνιμους και αναπληρωτές που στελεχώνουν τη Δημόσια Ειδική και Γενική, Πρωτοβάθμια & Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, καθώς και τα ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. και τις Ε.Δ.Υ. της Περιφέρειας Αττικής.

Το Ινστιτούτο Μελετών και Ερευνών Γενικής και Ειδικής Εκπαίδευσης (Ι.Μ.Ε.Γ.Ε.Ε.), είναι ο επιστημονικός φορέας της Πανελληνίας Ομοσπονδίας Συλλόγων Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Π.Ο.Σ.Ε.Ε.Π.ΕΑ.), ο οποίος παράγει και αναπτύσσει έργο, υπό το πρίσμα όλων των επιστημονικών αντικειμένων του εκπαιδευτικού, ειδικού εκπαιδευτικού και ειδικού βοηθητικού προσωπικού, μέσα από τεκμηριωμένες προτάσεις και καινοτόμες δράσεις.

Με την παρούσα επιστολή,  ο ΣΕΕΠΕΑ Αττικής και το Ι.Μ.Ε.Γ.Ε.Ε. επιθυμούν να εκφράσουν την υποστήριξή του στους συναδέλφους θεραπευτές οι οποίοι εργάζονται σε Κέντρα  αποθεραπείας  ‐  αποκατάστασης  για  την  παροχή  ιατρικών  και  λοιπών φροντίδων και για  τη  διημέρευση  ατόμων με αναπηρίες, καθώς και σε άλλα δημόσια και ιδιωτικά πλαίσια, στη δίκαιη διαμαρτυρία τους.

Σύμφωνα με την τροποποίηση της υπουργικής  απόφασης Π4α/οικ. 4633/29.9.1993 (ΦΕΚ Β 789/1993) μέσω της 20745/24.2.2023 (ΦΕΚ  Β’ 1390/9.3.2023), στην παρ. 37  του  άρθρου 1,  τροποποιείται  το υπο-κεφάλαιο  του Προσωπικού  της περ. V «Γενικές διατάξεις για τα Κέντρα Διημέρευσης – Ημερήσιας Φροντίδας για Άτομα με Αναπηρίες» και αναφέρεται μεταξύ άλλων  ότι σε περίπτωση  τεκμηριωμένης  αδυναμίας  εύρεσης λογοθεραπευτή δύναται να αντικαθίσταται από ειδικό παιδαγωγό.

Η παρούσα πρόβλεψη καταπατά επιστημονικά και επαγγελματικά κεκτημένα, καθώς επίσης προωθεί την αντιποίηση επαγγελματικών αρμοδιοτήτων  των λογοθεραπευτών ώστε να καλύψει «εντέχνως» τις ελλείψεις.

Η παρέμβαση που προσφέρεται στους ωφελούμενους των Κέντρων Διημέρευσης-Ημερήσιας Φροντίδας, με την παραπάνω Υπουργική Απόφαση, έρχεται να καταργήσει στην πράξη τη νόμιμη άδεια ασκήσεως επαγγέλματος των θεραπευτών, όταν ορίζει πως ανάλογες θεραπείες μπορεί να παρέχει άλλος επιστημονικός κλάδος ή βοηθητικός αυτών. Τα επιστημονικά αντικείμενα του λογοθεραπευτή και του εργοθεραπευτή έχουν να καλύψουν πολλές παραπάνω ανάγκες από αυτές που δύναται να καλύψει συμπληρωματικά αυτών ο ειδικός παιδαγωγός ή/και ο βοηθός εργοθεραπευτή. Ειδικότερα, όσον αφορά την πρώιμη παρέμβαση, η Κυβέρνηση υπέπεσε σε σοβαρή αστοχία καθώς η πλειοψηφία των παιδιών που χρήζουν πρώιμης παρέμβασης αντιμετωπίζουν σοβαρές αναπτυξιακές δυσκολίες και αλλά σοβαρά ζητήματα,  τα οποία χρήζουν συστηματικών και εξατομικευμένων προγραμμάτων παρέμβασης από τις εξειδικευμένες ειδικότητες μετά από ενδελεχή αξιολόγηση.

Η κυβέρνηση νομοθετεί για ακόμα μια φορά χωρίς διαβούλευση με τους επιστήμονες που καθημερινά στέκονται στο πλευρό χιλιάδων ωφελούμενων που χρήζουν θεραπειών Ειδικής Αγωγής και των οικογενειών τους. Προσεγγίζει το σοβαρότατο ζήτημα της πρώιμης παρέμβασης με προχειρότητα, χωρίς να έχει ζητήσει από τους επιστημονικούς και συνδικαλιστικούς φορείς των θεραπευτών να τοποθετηθούν. Για τον λόγο αυτό βλέπουμε επικίνδυνες διατάξεις, πρωτίστως για τα παιδιά.

Ο ΣΕΕΠΕΑ Αττικής και το Ι.Μ.Ε.Γ.Ε.Ε. με τεκμηριωμένες θέσεις, επιστημονικές προτάσεις και έργα, στηρίζουν τα θέματα που άπτονται της Ειδικής και Γενικής Εκπαίδευσης για τα μέλη της ΕΕΠ- ΕΒΠ, τα σχολεία, τους μαθητές και τις οικογένειές τους. Επειδή, πολλές οικογένειες και ωφελούμενα παιδιά των σχολείων μας πλαισιώνονται συμπληρωματικά από τα Κέντρα αυτά, είναι αναγκαίο να υποστηρίζονται από τις αντίστοιχες και ειδικά καταρτισμένες ειδικότητες, σε όλα τα πλαίσια.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, στηρίζουμε το αίτημα του Πανελλήνιου Συντονιστικού Θεραπευτών Ειδικής Αγωγής στην απαίτηση για άμεση απόσυρση της Υπουργικής Απόφασης που οδηγεί σε αλλοίωση του θεραπευτικού έργου με αρνητικό αντίκτυπο στα ωφελούμενα άτομα.

                                                                                                                   Για το Δ.Σ. του ΣΕΕΠΕΑ Αττικής

                                                                                             Η Πρόεδρος                        Η Γενική Γραμματέας

                                                                                      Χατζηδρόσου Δέσποινα    Καστρίτη Ασημίνα - Ευγενία

 

Για το Δ.Σ. του Ι.Μ.Ε.Γ.Ε.Ε.

            Η Πρόεδρος            Η Γενική Γραμματέας

Τσιακπίνη Λαμπριάνα         Νικολοπούλου Βασιλική

Δείτε Επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας.
Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.

OK ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ