ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΕΕΠΕΑ ΑΤΤΙΚΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΑΕ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΕΕΠΕΑ ΑΤΤΙΚΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΑΕ

10 Δεκεμβρίου 2020

                                                                                                       

Αθήνα, 10-12-2020

   Αρ. Πρωτ.: 768        

                                                                                             

ΘΕΜΑ:  «ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΕΕΠΕΑ ΑΤΤΙΚΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟ ΕΑΕ»

Αγαπητοί/ες συνάδελφοι,

Πραγματοποιήθηκε χθες Τετάρτη 9-12-20, η προγραμματισμένη συνάντηση του ΣΕΕΠΕΑ Αττικής με το νέο Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, κ. Ιωάννη Ζυμβρακάκη, στο ΥΠΑΙΘ.

Από πλευράς ΣΕΕΠΕΑ Αττικής παρευρέθησαν η πρόεδρος Ε. Τραγάκη και η αντιπρόεδρος Β. Κανονίδου. Στη συνάντηση συμμετείχε, μετά από πρόσκληση του συλλόγου, ο αιρετός του ΠΥΣΕΕΠ Αττικής και πρόεδρος του ΙΜΕΓΕΕ, Δ. Αρβανίτης.

Πραγματοποιήθηκε μια ουσιαστική και μακρά συζήτηση, σε θετικό κλίμα συνεργασίας. Ο ΣΕΕΠΕΑΑ κατέθεσε στον κύριο Ζυμβρακάκη υπόμνημα για την κατάσταση και τις δυσλειτουργίες των δομών της Ειδικής Εκπαίδευσης στην Αττική, οι οποίες συζητήθηκαν εκτενώς και ο κύριος Προϊστάμενος έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για τις προτάσεις μας.

Επίσης, τέθηκαν πολλά φλέγοντα εκπαιδευτικά ζητήματα που απασχολούν το ΕΕΠ, ΕΒΠ και γενικότερα την εκπαιδευτική κοινότητα:

  • Καταρχάς τέθηκε το σοβαρότατο θέμα της συνέχισης λειτουργίας των ειδικών σχολείων στην εποχή του COVID-19, χωρίς τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων προστασίας. Αναφερθήκαμε αναλυτικά στις επιμέρους προτάσεις του Συλλόγου και της ΠΟΣΕΕΠΕΑ
  • Θέσαμε τα σοβαρά κτηριακά προβλήματα σε ΣΜΕΑΕ καθώς και προβλήματα λειτουργίας των 2ων ΚΕΣΥ Αττικής (στέγασης, κτηριακά και υλικοτεχνικής υποδομής)
  • Τονίσαμε την αναγκαιότητα λειτουργίας των ιδρυθέντων ΕΕΕΕΚ Αθηνών και Περιστερίου και ίδρυσης νέων ΣΜΕΑΕ
  • Υπογραμμίσαμε τα προβλήματα και τις δυσλειτουργίες που προέκυψαν φέτος κατά τη διαδικασία προσλήψεων και τοποθετήσεων των αναπληρωτών ΕΕΠ-ΕΒΠ από τις Διευθύνσεις εκπαίδευσης και προτείναμε να επανέλθει η αρμοδιότητα τοποθέτησης αναπληρωτών στο ΠΥΣΕΕΠ.
  • Συζητήθηκαν οι προτάσεις των ομάδων εργασίας του Συλλόγου για τις ειδικότητες ΕΕΠ-ΕΒΠ

• Προτάθηκε η  έκδοση διευκρινιστικής εγκυκλίου σχετικά με την εξ αποστάσεως υποστήριξη για κάθε κλάδο ΕΕΠ-ΕΒΠ (ΕΔΕΑΥ, ΕΠΑΛ, Σχολ. Νοσηλευτές, ΕΒΠ)

  • Συζητήθηκαν θέματα των ΚΕΣΥ: κατάθεση δικαιολογητικών Γ΄ Λυκείου, επιμόρφωση στα ψυχομετρικά εργαλεία, ανάγκη εισαγωγής αξιολογητικών εργαλείων και για τους άλλους κλάδους ΕΕΠ, υποβολή προτάσεων ενόψει του νόμου για αναδιάρθρωση δομών
  • Ο κύριος Αρβανίτης ενημέρωσε για τον εκτενή κατάλογο αξιολογητικών εργαλείων για όλους του κλάδους ΕΕΠ, που είχε κατατεθεί στη Διεύθυνση ΕΑΕ από την ΠΟΣΕΕΠΕΑ
  • Υπογραμμίστηκε η ανάγκη επιμόρφωσης όλων των κλάδων, εισαγωγικής επιμόρφωσης των νεοδιορισθέντων και παιδαγωγικής επάρκειας του ΕΒΠ, καθώς και η δυνατότητα συνεργασίας του Υπουργείου με το ΙΜΕΓΕΕ στον τομέα της επιμόρφωσης.

Ο κύριος Ζυμβρακάκης από την πλευρά του αφού μας άκουσε προσεκτικά, τόνισε την απόφαση του Υπουργείου για ενίσχυση της Γενικής Εκπαίδευσης με προσλήψεις μεγάλου αριθμού ΕΕΠ (ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών). Διευκρίνισε ότι στα γενικά σχολεία η λειτουργία των σχολικών μονάδων συνεχίζεται δια ζώσης μόνο ως προς το διοικητικό έργο και ότι οι εκδοθείσες εγκύκλιοι καθορίζουν ρητώς τις αρμοδιότητες της εξ αποστάσεως υποστήριξης του ΕΕΠ και ΕΒΠ. Επίσης, μας ενημέρωσε ότι υφίσταται η δυνατότητα των διευθυντών ΣΜΕΑΕ να αιτηθούν την αύξηση των δρομολογίων προς την Αυτοδιοικητική Περιφέρεια για τη μεταφορά των μαθητών και έτσι να μειώσουν το συγχρωτισμό εντός των λεωφορείων.

Επιπροσθέτως, ο κύριος Ζυμβρακάκης εξήγγειλε την ανακατανομή των πιστώσεων των Δήμων προς όφελος των ΣΜΕΑΕ με αίτημα του ΥΠΑΙΘ προς το Υπουργείο Εσωτερικών και υπογράμμισε ότι οι ΣΜΕΑΕ θα πρέπει να χρηματοδοτούνται ως σχολικές μονάδες 300 μαθητών, ανεξάρτητα από τον αριθμό φοιτούντων. Τέλος, ως προς την εισαγωγική ενημέρωση, μας πληροφόρησε ότι θα υλοποιηθεί μέσω του ΙΕΠ.

Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με τη δέσμευση και από τις δύο πλευρές για στενή και συνεχή συνεργασία.

Δείτε Επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας.
Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.

OK ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ